Con & Verdonck Den Haag
Con & Verdonck Oriental Carpets Den Haag
 
 
Con & Verdonck Home Over Con & VerdonckCon & Verdonck winkel in Den Haag Contact
   
 

Con & Verdonck Special Collections

De knopers en wevers van "The Music of the Knot"

Spinning wool in a North Indian village
Wol spinnen in een dorp in Noord India

Persian Turkmen weavers
Knopers van de Turkomanstam, Khurasan, Noord Oost Perzie
 


De tentoonstelling "Songs of the Loom" viert het feit dat er dankzij het verzamelen van schitterende Oosterse tapijten een eindeloze boeiende relatie kan ontstaan tussen de bezitter van een tapijt en de makers daarvan.

De wetenschap dat de makers van deze persoonlijke creaties altijd anoniem zullen blijven, overeenkomstig hun religie, zorgt ervoor dat onze nieuwsgierigheid naar hen alleen maar groter wordt. Het verlangen om meer van hen te weten te komen als individu en als leden van een verre en exotische cultuur, door de manier waarop zij zich blootgeven in hun creaties. Creaties die niet alleen met hun handen maar ook met hun hart gemaakt zijn.

terug naar boveneen grote groep van een van de Luri nomadenstammen tijdens hun winter migratietocht
aan de voet van de Zagros bergen van West Perzie

terug naar boven

Een muziekstuk kan ons emotioneel op verschillende manieren raken, omdat een muziekstuk het steeds op een andere wijze geÔnterpreteerd kan worden door de verschillende zangers en musici. Hetzelfde geldt voor een Oosters tapijt. Ongeacht of het tapijt een oude en voorname achtergrond heeft, het tapijt heeft altijd zijn persoonlijkheid en unieke aantrekkingskracht te danken aan de persoon die het creŽerde.

Het is totaal niet van belang of deze persoon een analfabete nomade wever is, die onder zware omstandigheden in de woestijn probeert te overleven, of een artiest, die aan het hof werkt en maanden kan besteden aan het voorbereiden en uitwerken van een ontwerp voor een groot tapijt dat bestemd is om de vloer van een koninklijk paleis te sieren.

Voor degene die onder de betovering komt van het uiteindelijke schitterende resultaat zijn deze achtergronden niet van belang.

Het is deze betovering die we beschrijven als "de muziek" die een geknoopt tapijt kan maken. Door deze "muziek" kunnen we het best in het hart en de ziel kijken van degene die het tapijt gemaakt heeft.

 

Het kaarden van wol ter voorbereiding op het knopen van een tapijt in Noord Oost PerziŽ


Pas geverfde wol die gedroogd wordt op een dorpsmarktplaats, Noord West PerziŽKnopers van de Qashqa'i stam
in de Provincie Fars in Zuid PerziŽ
  Volgende pagina: the songs
  terug naar boven

 
Songs of the Loom

Inleiding

 

tentoonstellingsagenda

 

Enige afbeeldingen

 

 


Utilities
meer informatie
Go on Mailing List
zoek op onze site

 

 

 

© 2001 - 2008 Con & Verdonck B.V., Netherlands